Arkitekter

Image

Bird´s Nest and UFO

Inredningsgruppen, Bertil Harström - erfaren inredningsarkitekt, trä- och trädälskare med mottot ”gräv där du står”

”Trädrummens olikheter är en viktig del av Treehotels framgång. Vi arkitekter jobbade medvetet oberoende av varandra för att utveckla en egen unik lösning. Alla med målet att rita ett miljövänligt hotellrum för åretruntbruk. Jag valde barnets perspektiv och skapade ett fågelbo och ett UFO. Mitt nära samarbete med Kent och Britta ledde även till ett par kompletteringsbyggnader. Ambitionen med dessa var att de inte ska konkurrera med hotellrummen, utan vara tysta grå eminenser. För mig betyder Treehotel väldigt mycket. Harads har blivit ett andra hem för mig.”

Image

Dragonfly

Rintala Eggertsson Architects, Sami Rintala and Dagur Eggertsson - framstående arkitekter från Finland och Island

”Det var ett väldigt intressant projekt och koncept att nyttja levande träd som en del av arkitekturen. Kanske det mest intressanta var att möta Kent och Britta, deras vision, liv och arbete. När vi skapade Dragonfly var tanken att balansera rummet i luften och försöka använda material och färger som kommunicerar med skogen runtomkring. Viktigast var utsikten. Det är fantastiskt att kunna ha fönster hela vägen ner till golvet utan att förlora den privata känslan uppe i träden.”

Image

Mirrorcube

Tham & Videgård, Bolle Tham och Martin Videgård - Ritar publika byggnader, bostäder, kontor, villor och möbler

”Det var en väldigt rolig resa där vi utgick från människans dubbla förhållande till naturen och skapade en abstrakt hägring. Mirrorcube hamnade på omslaget till Architectural Record, världens största arkitekturtidskrift, och blev snabbt viral, visades bland annat på CNN. Det är ett av våra mest uppmärksammade projekt och har fått flera efterföljare både inom arkitektur och konst. Ett tydligt exempel på hur arkitektur oavsett skala kan skapa nya möjligheter och påverka sin samtid.”

Image

7th Room

Snøhetta, Norge – över 200 arkitekter, landskaps- och interiörarkitekter, produkt- och grafiska designers i över 30 länder

”The 7th room är ett interdiciplinärt projekt där arkitektur, landskap och interiör kompletterar och förstärker varandra. Vi ville skapa ett trädrum av trä där placeringen spelade en viktig roll. Besökarna ska känna att de är en del av skogen, högt upp bland tallens trädkronor, med god utsikt över naturen och det spektakulära norrskenet. Projektet spelar också på norra Sveriges stora kontraster i ljuset, där den mörka fasaden står i kontrast till den ljusa interiören.”

Image

Blue Cone

Sandellsandberg, Thomas Sandell – utvecklar allt från produkter till städer

”Efter en av våra fisketurer på Kolahalvön där idén föddes bjöd vi in några arkitektkompisar som fick göra varsin idé. Jag tog på mig att göra det handikappanpassade rummet med en lång sluttande ramp för rullstol och större badrum. Jag tänkte hela tiden att huset skulle vara knallblått men vid ett av platsbesöken fick jag syn på en knallröd elcentral som användes av bygget och lyste vackert i snön. Jag bytte därför färg från blått till rött. Precis som Ragnar Östberg gjorde med blå hallen i stadshuset som heller aldrig blev blå utan är röd.”

Image
Image

Cabin

Cyrén & Cyrén – Bröderna och arkitekterna Mårten och Gustav Cyrén

”Nästan alla får något drömmande i blicken när vi pratar om det här projektet. Kanske tar Treehotel oss till barndomens dröm om en koja bland trädkronorna. Detta är ett ”hands on”-projekt där måtten mellan träden, lutningen på marken och lyftkranarnas förmåga har varit avgörande. Det roliga och intressanta är att dessa omständigheter snarare tillfört än begränsat den ursprungliga idén och förfinat slutresultatet. Med The Cabin ville vi skapa något för familjen, utan stegar och trappor, där man kan se utsikten från sängen.”

Image

Biosphere

BIG, Bjarke Ingels Group - en sammanslutning av arkitekter, designers, urbanister, landskapsarkitekter, inrednings- och produktdesigners, forskare och innovatörer med sin bas i Köpenhamn, New York, Shenzhen, London och Barcelona 

”Jag fick tillbringa ett antal dagar och nätter i några av Treehotels rum precis innan pandemin, och när jag gav mig av kände jag mig som pånyttfödd, efter att ha varit helt omgiven av naturen. Jag kunde inte låta bli att fundera på om det fanns något sätt att komma ännu närmare naturen – och nästan omedelbart väcktes idén att inte bjuda in endast mänskliga besökare, utan också den lokala fågel- och fladdermuspopulationen, till att bo i en sfärisk svärm av bon.

Vi utformade vårt bidrag till Treehotel – the Biosphere – för att ge hotellgästerna en unik upplevelse, en upplevelse som låtit sig inspireras  av den omgivande skogens egenskaper och gjort dem till en del av interiören.

Det ekologiska gensvaret är det arkitektoniska uttryckets  huvudsakliga drivkraft, och bidrar till att skapa positiv miljöpåverkan.”