FAQ

Allmän information/förberedelser inför ditt besök

Hur tar jag mig till Harads?

Närmaste flygplats är Kallax/Luleå som ligger ca 70 min med bil från Harads. Kommer du med tåg är närmaste tågstation Boden, ca 35 min från Harads. Från flyg eller tåg kan du boka transfer med Treehotel, eller ta dig själv med hyrbil. Det går också att boka helikopter till/från Treehotel.

Kontakta booking@treehotel.se så hjälper vi dig. Vi behöver veta datum, tid, och ev flygnummer ni anländer med. Reser du med barn vill vi också veta ålder på barnen.

Med egen bil kommer ni enklast till oss längs väg 97, från Luleå eller Jokkmokk.

Finns det internet?

Ja. Vår del av norra Sverige har ett väl utbyggt nät och alla rum har WiFi.

Kan jag dricka vattnet?

Ja, Sverige är unikt med sitt rena vatten. Allt kranvatten går att dricka och här i norra Sverige kan du till och med dricka vattnet i våra bäckar och fjällsjöar.

När ska jag boka aktiviteter?

Vi rekommenderar att du bokar aktiviteter i god tid innan ni ska besöka oss. Aktiviteterna hittar du på hemsidan. När du vet vad du önskar skicka ett mejl till booking@treehotel.se eller ring på +46 928 10030. Då det ingår måltid eller tilltugg i många av turerna vill vi gärna att ni även meddelar redan vid bokning om ni har allergier.

Finns det sängkläder?

Självklart! Sängarna är bäddade och väntar på dig i rummet.

Kan jag ta med allt bagage till mitt trädrum?

För gäster i The UFO och Bird´s Nest, som du klättrar på stege till, lämnas stort bagage i anvisat bagagerum vid incheckningen. Behöver du låna en ryggsäck går det bra. Från incheckningen är det en skogspromenad på cirka 500 meter till rummen. Vi hjälper gärna till att köra bagaget så slipper du bära väskan.

Måste jag gå själv mellan incheckning/restaurang och rum?

Du checkar in i vår huvudbyggnad som också inrymmer restaurang och bagagerum och är utgångspunkt för våra aktiviteter. Trädrummen ligger några minuters promenad, ca 500 meter, därifrån. Vill eller kan du av olika skäl inte gå själv kör vi dig givetvis ända fram till rummet, och våra guider kan skjutsa och hämta till och från våra aktiviteter, ev kostnad tillkommer. Men de allra flesta brukar uppskatta den ca 500 meter långa promenaden som går längs en väl beredd stig genom både löv- och barrskog, där dofter, ljudet av fågelkvitter, knarret av dina steg i snön och miljön i omgivningarna blir en del av upplevelsen. Vintertid kan du testa den svenska uppfinningen spark och känna fartens tjusning nerför backarna och har du tur kan du få se älg eller ren vid sidan av stigen.

Vad finns det för aktiviteter?

Vi har ett mycket brett aktivitetsutbud. Det bästa är att själv gå in och se på vår hemsida eller kontakta vår bokning så hjälper de dig att hitta det som passar dig och ditt sällskap bäst.

Kan jag ta med mig min hund?

För frågor gällande husdjur, kontakta booking@treehotel.se eller 0928-10300.

Kan vi gifta oss på Treehotel?

Ja, prata med vår bokning i god tid innan så kan vi hjälpa er att ordna allt från vigselförrättare till blommor och middag. Vi hjälper också gärna till att ordna blommor, champagne mm till frierier, förlovningar, bröllopsresa eller högtidsdagar.

Hur tillgängligt är Treehotel för funktionsnedsatta?

Rummet Blue Cone är tillgänglighetsanpassat. Till restaurang och reception finns ramp och vi ordnar biltransport till och från rummen om så önskas. Vi har också en samarbetspartner med naturaktiviteter som även är tillgänglighetsanpassade.

Vad händer om det blir strömavbrott?

Det är inte ofta det sker. Men om det blir strömavbrott så kan de elektroniska stegarna fällas ner manuellt. Ingen behöver vara orolig för att bli instängd eller inte komma ner.

Får jag besöka området utan att vara gäst där/gå en guidad visning?

Marken runt hotellrummen är precis som foajéer och korridorer i vanliga hotell en del av hotellet och privat mark där våra gäster ska få vara i fred. Vi har guidade turer som kan förbokas. Se mer på aktivitetssidan. Vill du besöka hotellet på egen hand kan du gå en egen visning vardagar mellan kl 12.00-16:00. Det kostar 75 SEK, du får skrivet material med dig och får se hotellområdet utifrån.

Får jag fota gäster hos er?

Nej. En av de saker som gör att våra gäster vill komma hit är att de får vara i fred här. Vi gör allt vi kan för att de ska få vara det och tillåter inte att våra gäster fotas eller besöks mot sin vilja. Vi är tacksamma för att detta respekteras.

Kan jag köpa presentkort?

Ja, på vår bokningssida högst upp till höger finns en flik där du enkelt kan klicka och själv välja summa. Våra presentkort är giltiga 1 år från utfärdat datum. Ej returrätt.

Toalett/bad/bastu

Vad har ni för toaletter i trädrummen?

Treehotel har ett genomgående ekologiskt tänk som även omfattar våra toaletter. Alla våra rum har eldrivna förbränningstoaletter av märket Cinderella. Avfallet hettas upp till 600 grader och blir endast till aska. Tydlig instruktion om hur den fungerar finns i rummen.

Finns det dusch?

Våra två största rum, Dragonfly och The 7th Room, har dusch.

Duschen i The 7th Room är ytterligare ett led i vår ekologiska profil. Orbital Systems är ett slutet vattensystem med reningsfunktion. Den minskar vattenförbrukningen med upp till 90% jämfört med en traditionell dusch.

För de andra rummen finns duschar och bastu i byggnader alldeles intill. Det finns handdukar, badrock, schampo och tvål och du behöver inte boka duschen.

Måste jag förboka bastun?

Ja. Vi har två olika relax- och bastubyggnader som våra gäster kan boka. Har ingen annan bokat kan du givetvis göra det på plats samma dag, men vill du vara säker på att få den tid du vill bör du boka i förväg. Läs mer här: Treehotel.se - Aktiviteter 

Mat/restaurang

Finns det mat på Treehotel?

Självklart! Vi älskar hungriga gäster! Vi har en egen gemytlig och hemtrevlig restaurang som har fått kvalitetsmärkningen White Guide i flera år. Restaurangen ligger på promenadavstånd från rummen. I restaurangen serveras frukostbuffé som ingår för alla våra gäster, samt lunch och middag som kan förbokas och även bokas på plats. Som gäst behöver du inte boka bord. Restaurangen är öppen alla dagar som rum är bokningsbara online.

Vår meny följer årstider och tillgång på lokala och närproducerade råvaror och förnyas varje vecka utifrån säsongens smaker. Meddela gärna i förväg om ni har speciella önskemål eller allergier.

Kan jag få specialkost?

Får vi bara veta det i förväg så kan vi ordna det mesta. Meddela redan vid bokning om ni har några allergier eller specialkost så vi hinner beställa hem och planera.

Kan vi få room service?

Ja det går bra. Men ni får en mer genuin upplevelse om ni bokar ett privat middagsrum i vår restaurang.

Årstider/väder

När är bästa tiden att se norrsken?

Norrsken kan ses klara mörka kvällar och nätter från september till mars. Vissa höstar har vi haft många tidiga norrsken. Under våra kallaste månader januari-februari har vi fler mörka timmar som det kan synas.

Hur kan jag få se norrsken?

Alla våra rum utom Bird´s Nest och The UFO har stora fönster där du kan se norrsken inifrån värmen. Släck lyset så ser du ännu bättre. Du kan också se det från marken utanför rummen eller följa med på en norrskenstur med någon av våra guider som även ger dig fototips. En riktigt häftig men väldigt enkel upplevelse är att bara klä dig varmt, lägga dig ner på rygg i den mjuka snön och beskåda spelet på himlen ovanför dig.

Vilka kläder behöver jag ha med?

Harads har subarktiskt klimat med varma somrar och kalla vintrar. Vinterkläder som även står emot fukt behövs ända in i april då snön fortfarande ligger kvar. Mössa, vantar och varma skor som tål snö är viktigt. Sommartid kan du vara klädd som på vilken sommarsemester som helst, men vara beredd på att det även kan bli svala dagar och regn. Treehotel har viss utrustning att låna ut om ni saknar något. För promenaden mellan restaurang/incheckning och rummen finns det personer som har gått med stilettklackar genom skogen, men vi rekommenderar något mer promenadvänligt såväl sommar som vinter.

Kan jag bo i trädrummen om det stormar?

Kraftig vind kan kännas, framförallt i The Bird´s Nest och The UFO. Det gungar lite men är inte farligt, de flesta brukar tycka att det känns lite som på sjön och att det är en skön känsla.

Hur mycket snö tål rummen?

Det är lite olika beroende på byggkonstruktion men alla rum är byggda med väl tilltagna hållbarhetsberäkningar.

Barn och familj

Passar hotellet för barn?

Absolut! Vi har utnämnts till världens bästa familjehotell och besöks av många barnfamiljer. Vi har flera aktiviteter som passar familjer och barn, sommar som vinter. Att bara leka i skogen eller i snön brukar uppskattas av de flesta barn, för att inte tala om att bo i ett fågelbo eller UFO.

Har ni särskilda priser för barn?

I alla våra rum bor barn under 2 år gratis. Våra grundpriser i UFO, Blue Cone, Bird´s nest, Cabin och Mirrorcube är för 2 vuxna. För barn på 2-12 år tillkommer en kostnad på 500 kronor per natt. I Dragonfly och The 7th Room är det ett totalpris för 1-4 respektive 1-5 personer oavsett ålder.

Djur, natur, väder

Hur är vädret i Harads?

Vi har ett varierande klimat som spänner över riktigt varma sommardagar med sol och 25-30 grader Celsius, till kalla vinterdagar med temperaturer ner under -30 grader Celsius. Vackra soliga höstdagar med hög klar luft eller regn och rusk. Varma vårdagar med strålande sol där du ändå kan på is och snö som fortfarande ligger kvar tack vare kalla nätter. Eller det vi i Sverige kallar ”aprilväder” med hastiga växlingar mellan regn, snö och sol. Ni kan alltså få uppleva i princip vilket väder som helst beroende på årstid och väder för dagen.

Är det mycket mygg?

Mygg har vi bara på sommaren och mängden varierar från år till år. Det kan skilja stort mellan olika platser. Där trädrummen ligger är det torr mark med tallskog, där är det normalt sett mindre insekter än vid t ex en blöt myr eller intill en sjö. Högt upp i träden där vi har The 7th Room eller vår Treedining på ca 10 m höjd, är det inte mycket insekter. Allt är relativt men om ni besväras hjälper vi er med tips och myggmedel.

Bär myggorna smitta?

Nej, våra myggor är helt ofarliga. Du kan få kliande myggbett som går bort efter ett tag.

Hur skyddar jag mig mot mygg?

Om du besväras av insekter eller ska ut på exempelvis en hiking i skogen, kan det vara klokt att täcka armar och ben med luftiga kläder. Vår personal ger också egna små tips och har med ofarliga myggmedel att använda.

Finns det farliga djur där?

Det händer att våra gäster på sin väg mellan rum och restaurang eller från rumsfönstren får se ren, älg, räv mm. Inga av dessa djur är farliga och de håller sig oftast på avstånd. I området kan det finnas björn under sommarhalvåret men björnen är mycket skygg. Under vintern sover den i ide. Naturligtvis ska du ha respekt för djuren, beundra dem på lagom avstånd och inte skrämma eller hota en hona med ungar, oavsett vilket djur det är.

Den enda giftiga art vi har i landet är huggorm. Dess bett är dock inte farligt om du inte har en överkänslighet.

Hur vanligt är det att fåglar flyger in i Mirrorcube?

Vår erfarenhet är att spegeleffekten på Mirrorcube gör att de inte flyger in i rutan som de kan göra på vanliga stora fönster. Det kan hända men mycket sällan och inte mer än någon annanstans. 

 

Ett säkert resemål

  • Restaurangen har enskilda rum för sällskap som vill vara själva.
  • Transfer och aktiviteter kan erbjudas privat.
  • Möjlighet till room service.
  • En mängd organiserade uteaktiviteter och fina strövområden i vida skogar.
  • Flera aktiviteter som ert sällskap kan genomföra helt privat utan guide.
  • Bastubokningar är alltid privata.
  • Vår kunniga och erfarna personal städar alla våra lokaler och rum noggrant.
  • Vi är en liten arbetsplats med låg personalomsättning och höga krav på att medarbetare stannar hemma vid sjukdom.